Google Sitenizdeki Bilgileri Nasıl Anlamlandırır?
Web Siteleri için bulunabilirlik, en önemli ve hayati konulardan biridir. Google’ ın arama robotları her gün internet üzerinde bir milyardan fazla siteyi dolaşıp, belli kategorilere göre, aramalarda kullanılmak üzere kaydetmektedir. Google botları sitedeki bilgileri okuyabilmek için, sayfa üzerinde belli işaretçileri kullanırlar. Bu işaretler olmadan Google botları bir web sayfasının içine gömülü metinleri sayfa kodundan ayırıp sınıflandıramaz.
Google Mikrodata veya Rich Snippet Nedir?
HTML5 ile beraber gelen Mikrodata Özelliği (microdata specification) web sitesindeki içeriği etiketleyip, özel bir içerik olarak tanımlamanın bir yoludur. Google’ ın bu amaçla geliştirdiği şema yapısı (konu http://schema.org adresinden incelenebilir) kısaca “microdata” veya “rich snipets” olarak isimlendirilir. En yaygın kullanılan mikrodata şemaları, Event, Organization, Person, Place, LocalBusiness, Restaurant, Product, Offer, AggregateOffer, Review, AggregateRating olmak üzere 10 çeşittir. Ama bundan başka da pek çok mikrodata şeması vardır. Şemaların tümü http://schema.org/docs/full.html adresinden incelenebilir.
Neden Google Rich Snippet Kullanmalısınız?
Eğer websitenizin Google ve diğer arama motorları üzerindeki görünürlüğünü arttırmak istiyorsanız HTML kodunuza mikrodata işaretleri eklemelisiniz. WordPress, Magento, Drupal gibi modern frameworklerde bu işi otomatik olarak yapan pek çok eklenti vardır bunlardan birini alıp sisteminize kurduktan sonra isteğiniz doğrultusunda kolayca konfigüre edebilirsiniz. Ancak bunun için mikrodata işaretleyicilerin nasıl iş gördüğü hakkında net bir fikir sahibi olmanız gerekir.
Google Rich Snippet Nasıl Çalışır?
Peki mikrodata şemasının arkasında nasıl bir mantık iş görmektedir? Mikrodata işaretçileri HTML kodunun içine entegre edilmiş etiketlerdir.
Eğer “Tarhana Çorbası Tarifi” kelimelerini Google’ da aratırsanız karşınıza buna benzer bir şey çıkacaktır. Bu resimde hemen hemen aynı içeriğe sahip ancak biri Mikrodata ile işaretlenmiş iki farklı web sitesine ait sonucu alt alta görüyorsunuz.
Mikrodata ile işaretlenmiş sitede kullanıcı reytingleri var. Bunun yanı sıra kaç kişinin oy kullandığını ve ortalamanın 5 üzerinde 4.8 olduğunu ve pişirme süresinin de 20 dakika olduğunu öğreniyoruz. Diğer sitede bu bilgiler yok veya varsa da, google’ ın onları tanıyabileceği şekilde işaretlenmemiş.
Kod Düzeyinde Mikrodata Sentaksı Nasıldır?
Kod Seviyesinde Mikrodata sentaksı özel etiketlerle oluşturulur. Örneğimizdeki reyting parametresini yukarıdaki resme bakarak kolayca kavrayabiliriz. Reyting şeması altında şu parametreleri barındırır:
- ratingValue
- bestRating
- vorstRating
Bir web elemanının altında Google Botlar için hazırlanmış mikro işaretçiler bulunduruyorsa bunların hangi şema sınıfına ait olduğunu en başta deklare eder. Bu şemayı okuyan bot altındaki verileri buna göre sınıflandırır. (örneğimizdeki reyting şemasını görmek için buraya tıklayın) Şema türleri oldukça fazladır ve bunların hepisnden bahsetmek bu yazının kapsamını fazlasıyla aşar. Ancak hepsi aynı yapıdadırlar ve özel uygulamaları birbirilerinden farklılık göstermez.
Comment (1)
Çok faydalı bir yazı olmuş emeğinize sağlık.