2017 yılının en yeni Web Tasarım trendlerini öğrenin!
2017 Web Tasarım Trendleri, bize bir kez daha Web Tasarımcıların başarılı olmak için yenilikleri taklp etmeleri gerektiğini kanıtlıyor. Güncel olmak bir zorunluluktur. Tasarımcıların çoğu, işlerini başkalarının ürettiği trendlere göre yapmaya çalışır. Bir şeyi eski olarak tanımlamak, onun yeni moda trendlere uymadığı anlamına gelir ki, daha başından onu değersizleştirir. Yeni trendleri takip etmek ve güncel olmak bu bakımdan bir tasarımcı için zorunludur. Tasarımları ödül almış siteleri ziyaret etmek, incelemek, tasarımcıya onun dışında gelişen yeni tasarım alışkanlıkları hakkında bilgi almak ve kendi tasarım diline entegre etme imkanı verir. Burada değinmeden geçemeyeceğimiz önemli bir husus, ülkemizde web tasarım işiyle uğraşanların çoğunun kendini geliştirmek yerine hep aynı kötü ve demode tasarımları birbirinin kopyası web siteler üretmekte kullanmasıdır. İşini gerçekten iyi yapan küçük bir azınlığı dışarıda tutarak ülkemizdeki web sitelerinin büyük çoğunluğu güvenlik açıklarıyla dolu ve işlevsizdir. Başkalarının işlerini incelemek, tasarımcıya kendi becerilerini geliştirmeye devam ederken yeni teknolojiler için de hazır olma imkanı sağlar.
Son bir iki yılda tasarımcılar basit ve kapalı tasarımları terk etmeye, açık biçimli, kaotik görünümlü kırık ve kesik kompozisyonlar üretmeye yöneldiler. Önceden tapılan grid önemini kaybetmeye başladı ve kuralları kasten ve istekle eğilip büküldü. İçeriğin yeri değiştirildi, parçalı olarak yerleştirildi, bazen parçaları üst üste ve düzensizce yerleştirildi.
Bu değişimde en önemli rolü Canvas ve WebGL ‘in gelişimi oynadı. Modern projeler artık eskinin minimalist anlayışına göre, biraz daha kafa karıştırıcı daha az sezgisel ancak kullanıcı üzerinde güçlü ve kalıcı bir izlenim bırakacak şekilde değişti.
Açık Kompozisyon

2017 Web Tasarım Trendleri arasında değerlendirilmesi gereken tarzların belki en önemlisi açık kompozisyonlar. Yakın zamanlara kadar tasarımlar sıkıca birbirine dayalı alanların oluşturduğu statik ve kapalı bir biçim taşıyan kompozisyonları kullanırken, 2016 yılından itibaren bu tamamen değişti ve birbirine gevşek bağlarla bağlı, ekranın görünen ya da görünmeyen bir yerlerinde yüzen, kullanıcıların istedikleri gibi yerleştirebildikleri kompozisyonlar popüler hale geldi. Bu tasarım anlayışına örnek olarak victoriassecret.com, agentprovokateur.com gibileri sayılabilir. Bu tip bir web tasarım anlayışına sahip sitelerde elemanların yerleşiminin ekranın görünmeyen bir yerlerinde devam ettiği izlenimi etkileyici bir kullanıcı deneyimine sebep olur.
Video Afişler
Video Afişlerin erken örneklerini 2008 yılından beri görüyoruz aslında. Bir web sitesine giren ziyaretçinin, sitedeki yazıları okurken aynı sayfadaki afişleri farketmemesi afiş körlüğü olarak adlandırılıyor. Bu durumun önüne geçmek için tasarımcılar video afiş denilen, bir reklam ya da duyuryu görüntüyle birleştiren bir afiş türü geliştirdiler; video Afişler, klasik Statik Afiş, GIF Afiş, Flash Afiş çeşitlerinin yanına eklendi. Ancak internet hızlarının dünya ölçeğinde yavaşlığı nedeniyle Video Afişler uzun süre yaygınlaşamadı, gerek yeni görüntü işleme algoritmleri ve sıkıştırma formatları gerekse internet hızlarındaki global ölçekli iyileşme ile beraber 2016’nın başından itibaren web siteleri kullanıcılarla etkileşime girebilen afişlerle tanışmaya başladı ve bu trend 2017 yılında da güçlü bir şekilde devam etme ve yaygınlık kazanma eğilimi taşıyor. Artık web siteleri statik imajlar yerine çoğunlukla olarak video afiş tercih ediliyor. Bu konuda yapılan araştırmalar, iyi hazırlanmış video afişlerin kullanıcılara ulaşmak konusunda statik olanlara göre çok daha başarılı olduklarını bize kanıtlıyor.
Bir cevap yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.